eMobility

Trajnostni razvoj.

Verjamemo v Pariški podnebni sporazum – in eMobility je naš ključ do trajnosti. Da bi prispevali h globalnemu cilju, smo določili jasen načrt za transportno industrijo, ki bo nevtralna glede emisij CO₂. Z vozilom eActros pa že danes živimo lokalno nevtralnost CO₂.

Trajnost se za nas ne ustavi pri vozilu eTruck. Kajti pri zmanjšanju CO₂ vidimo veliko celoto. Zato so vse evropske tovarne Daimler od leta 2022 proizvedle ogljično nevtralno CO₂. Poleg tega za podnebno nevtralno proizvodnjo dosledno zmanjšujemo izpuste CO₂ in jih želimo povsem preprečiti, kjer je to mogoče. Poleg zelene električne energije dosledno širimo obnovljivo energijo na naših lokacijah. Pogodba o električni energiji za različne lokacije je namenjena tudi zagotavljanju, da lahko vse nemške lokacije družbe Daimler Truck AG svoje potrebe pokrivajo z električno energijo iz obnovljivih virov, kot so veter, sonce in voda.

Sustainability content co2 neutral production

Pri neposredni primerjavi je eActros do dvakrat bolj učinkovit kot dizelski tovornjak. To dosega z učinkovito uporabo energije s pomočjo pogona ePowertrain in rekuperacije (za posebej visoko obnovitev energije pri upočasnjevanju). Rešitev po meri za električna tovorna vozila s poudarkom na težkem dostavnem prometu v urbanem prostoru prepriča z optimizirano težo pogonskega sklopa, povečano učinkovitostjo in tiho vožnjo. Uporabljena e-os omogoča največjo moč 400 kW z dvema ločenima elektromotorjema.

Varčevanje z energijo in varčevanje z viri ni odvisno samo od učinkovitosti pogonskega sklopa, temveč tudi od načina vožnje in voznih lastnosti voznika.

Vožnja z nizko porabo energije in virov ni odvisna le od učinkovitosti pogonskega sklopa, temveč tudi od načina vožnje in voznih lastnosti voznic in voznikov. Zato Mercedes-Benz Trucks ponuja posebej prilagojen trening vožnje vozil eActros. Pri osnovnih delovnih korakih, kot so na primer polnjenje tovornjaka, pridobivanje informacij o e-izdelkih in njihova uvedba v vsakodnevno vozniško rutino se morajo udeleženci še posebej naučiti ravnanja z novim pogonom ePowertrain. Vadba posreduje potrebne izzive za optimalno uporabo rekuperacije pogona in s tem omogoča vožnjo, ki je optimizirana za dosego cilja in varuje baterijo.

Sustainability content e specific

Čist transport omogoča obe tehnologiji. Ko se potovanje lahko dobro načrtuje in se lahko prilagodijo okvirni podatki za polnjenje, baterijsko-električni pogon pokaže svoje prednosti: Združuje izjemno visoko energetsko učinkovitost in nizke stroške energije. Ko pa gre za dolge razdalje in prilagodljivost pri potovanjih in natovarjanju, bo imelo podjetje Mercedes‑Benz Trucks v kratkem pomembno prednost z vozili na gorivne celice s tekočim vodikom. Omogoča znatno večji doseg z enim samim polnjenjem rezervoarja in je na voljo za prihodnje modele.

Obe vrsti pogona ponujata možnost lokalnega transporta z ogljično nevtralnostjo, zato so v družbi Mercedes-Benz Trucks že zgodaj začeli z razvojem. Danes se lahko predstavijo konkretne rešitve: eActros se serijsko proizvaja od leta 2021. To je zgolj uvod, kajti do leta 2039 bo Mercedes‑Benz Trucks imel v programu za skoraj vsako potrebo ustrezno elektrificirano rešitev. Od lahke razdelilne rešitve do težkega mednarodnega tranzitnega prometa.

Content pano drives of the future 01

Vozilo eEconic, specialist za mestne naloge, razširja portfelj od leta 2022. Od leta 2024 bo za tranzitni promet na voljo tudi baterijsko-električna alternativa eActros LongHaul, ki je pripravljena za serijsko proizvodnjo. Koncept gorivnih celic za tovornjake Mercedes-Benz GenH2 Truck je prav tako imel najnovejšo premiero in se bo predvidoma že leta 2024 začel preizkušati pri uporabnikih.

Navzgor