Napotki za uporabo piškotkov in vrednotenje podatkov o uporabi.

Piškotke uporabljamo, da bi prepoznali vaše interese glede uporabe in posebno priljubljenih področij naših spletnih strani ter s temi informacijami izboljšali njihovo postavitev in vam jih kot uporabniku naredili še prijaznejše.

1. Funkcije in uporaba piškotkov

a. Piškotki so manjše datoteke, ki jih obiskano spletno mesto shrani v vaš računalnik, prenosnik ali mobilni telefon. Iz tega lahko npr. prepoznamo, ali je med vašo napravo in našimi spletnimi mesti že kdaj prišlo do povezave ali kateremu jeziku oz. drugim nastavitvam dajete prednost. Piškotki lahko vsebujejo tudi osebne podatke.

b. Če uporabljate naša spletna mesta, s tem soglašate z uporabo piškotkov.

Naša spletna mesta lahko obiskujete tudi, če ne soglašate z uporabo piškotkov. To pomeni, da lahko uporabo zavrnete in piškotke kadar koli izbrišete prek ustreznih nastavitev v svoji napravi. To izvedete kot sledi:

i. Večina brskalnikov je predhodno nastavljenih tako, da piškotke samodejno sprejmejo. To predhodno nastavitev spremenite tako, da v vašem brskalniku aktivirate nastavitev *ne sprejmi piškotkov*.

ii. Obstoječe piškotke lahko kadar koli izbrišete. Podrobnosti o tem najdete v navodilih proizvajalca vašega brskalnika oz. vaše naprave.

iii. Tako kot uporaba sta tudi zavrnitev ali izbris piškotkov vezana na uporabljeno napravo in tudi na uporabljeni spletni brskalnik. To pomeni, da morate piškotke za vsako od svojih naprav in ob uporabi več brskalnikov zavrniti ali izbrisati tudi za vsak brskalnik posebej.

c. Če uporabo piškotkov zavrnete, se lahko zgodi, da ne bodo na voljo vse funkcije naših spletnih strani ali bodo posamezne funkcije na voljo le omejeno.

d. Piškotke delimo v naslednje kategorije:

i. Nujno potrebni piškotki (tip 1)
Ti piškotki so nujni za delovanje spletnih strani. Brez teh piškotkov vam ne moremo nuditi storitev, kot je npr. konfigurator vozil.

ii. Funkcijski piškotki (tip 2)
Ti piškotki olajšajo upravljanje in izboljšajo funkcije spletnih strani. Funkcijske piškotke uporabljamo npr. za shranjevanje vaših nastavitev jezika.

iii. Analitični piškotki (tip 3)
Ti piškotki zbirajo podatke o načinu uporabe spletišč. Tako lahko prepoznamo, katere vsebine naše spletne ponudbe so še posebej priljubljene in s tem izboljšamo svojo ponudbo. Informacije o tem najdete tudi v razdelku »Vrednotenje podatkov o uporabi«.

iv. Piškotki tretjih oseb (tip 4)
Te piškotke uporabljajo tretje osebe, npr. socialna omrežja, kot so Facebook, Twitter in Google+, katerih vsebine lahko integrirate prek vtičnikov »Social Plug-in«, ki so dostopni na naših spletnih straneh. Več informacij o uporabi in delovanju socialnih vtičnikov najdete pod 4. točko našega Obvestila o varnosti podatkov.

Na našem spletnem mestu uporabljamo naslednje piškotke:  

Ime piškotka Opis Tip piškotka

SERVERID

Ti piškotki se uporabljajo za Load Balancer. Prepoznavajo strežnik, na katerega je bil obiskovalec napoten ob zadnjem priklicu spletne strani. Poleg tega omogočajo usmerjanje vseh povpraševanj uporabnika na isti seji brskanja na isti strežnik.

Tip 1

tADe, tADu, tAE, tC, tMQ, tnsApp, tSP, tTDe, tTDu, tTE, tTf

Za drsnik stopnje so ključi predpomnjeni v local storage. Od njih se zahteva, da prepoznajo funkcije brskalnika in pravilno prikažejo spletno stran.

Tip 1

piwik_ignore Če obiskovalec zavrne statistično vrednotenje svojega obiska s piškotki Matomo, se namesti ta piškotek. 
 
Tip 2
visited_today Ta piškotek se namesti ob prvem priklicu spletne strani in se istega dne ob 23:59 uri spet izbriše. Prikaže, da ste stran tega dne že obiskali in onemogoči nekatere funkcije strani, ki se morajo aktivirati samo ob prvem priklicu. 
 
Tip 2
c_disclaimer Ta piškotek pokaže, da se strinjate z uporabo piškotkov na naših straneh. Namesti se, ko zaprete obvestilo o uporabi piškotkov. Tip 2
c_privacy Ta piškotek kaže, da je bilo obvestilo o varstvu podatkov posodobljeno. Namesti se, ko zaprete obvestilo. Tip 2

2. Obdelava uporabniških podatkov

Piškotke uporabljamo, da bi prepoznali preference obiskovalcev in posebno priljubljena področja naše spletne ponudbe. Tako lahko natančneje prilagodimo vsebine naših spletnih strani vašim potrebam in s tem izboljšamo ponudbo.

Daimler Truck za statistično obdelavo podatkov uporablja piškotke Matomo.

Če ne želite, da družba Daimler Truck zbira podatke o vašem obisku in jih analizira, lahko v vsakem trenutku vaše privoljenje za prihodnje obiske prekličete (t.i. opt-out (zavrnitev) ali prepoved zbiranja podatkov).

Za tehnično izvedbo te zavrnitve se na vašem spletnem brskalniku namesti piškotek za zavrnitev Opt-Out. Ta piškotek je namenjen izključno dodelitvi vaše zavrnitve. Upoštevajte, da je piškotek za zavrnitev Opt-Out iz tehničnih razlogov mogoče uporabiti samo v brskalniku, v katerem je bil nameščen. Ob brisanju piškotkov ali dostopanju do spletišča prek drugega brskalnika ali naprave boste morali zahtevo po zavrnitvi (Opt-Out) poslati ponovno.